Jak opravit pletivo starého plotu

Pletivové ploty jsou asi nejjednodušším a nejlevnějším způsobem,jak oddělit své pozemky od ostatních anebo rozdělit dvůr a zahradu na menší celky, například pro pěstování zeleniny a chov drůbeže. Ne vždy potřebujeme plné neprůhledné betonové nebo plechové stěny. Aby ale pletivo dokonale chránilo náš majetek, musí být v dobrém stavu. Zub času a pazoury divoké zvěře, ale vlastního psa, dokáží nadělat díry v plotech a ty potom ztrácejí svou ochrannou funkci. Avšak ne u každého poškození je potřeba pletivo vyměnit. Někdy ho stačí jen jednoduše a rychle opravit.


Kdo se zabýval myšlenkou opravit plot jeho kompletní výměnou anebo se rozhodoval postavit nový plot, tak si nemohl nevšimnout, jaká je aktuální cena kvalitního pletiva. A k tomu jsou potřeba napínací dráty, vázací drát a spousta drobného příslušenství. A samozřejmě hodně času a šikovných pomocníků. Proto je-li pletivo ještě v obstojném stavu a poškození jsou malá a jen na pár místech,vyplatí se raději věnovat trochu času jeho opravě a prodloužit tak životnost celého plotu třeba jen o pár let.

Na našich pozemcích jsme opravdu staré pletivo nahradili úsekem úplně nového, no byly i taková místa, které se ukazovali jako ještě celkem dobré. Detailní prohlídka však ukázala, že jsou tu drobná poškození, které stačí opravit a plot ještě poslouží. Většinou se jednalo o prorezivělý drát z pletiva na místě, kde si mravenci vybudovali své mraveniště anebo kde tráva v náletech zakryla plot a těchto místech vlhkost udělala své.

Takováto lokální poškození vyřešilo vpletení několika vláken z ocelového drátu tloušťky 2,5 mm, vytvarovaného obyčejnými kombinačkami tak, aby konec nového drátu byl fixován v pletivu k zdravým místům. Nevýhodou takovéto opravy je, že potřeba se k tomu krčit, v případě dobrého počasí a oblečení si k opravě lehnout. No řekněte, kdo si může dovolit při práci ještě poléhat? 😉

Související:  Nový rok v zahradě

Je-li poškození na větší ploše, lehce přijdete k závěru, že se opravit takový plot dá, jen to vše dlouho trvá. Když se objeví zkorodování drátů pletiva těsně nad zemí na větší délce, výhodnější je překrýt takovéto místo kusem nového pletiva. Kosočtvercové pletivo však má význam jen tehdy, je-li jeho výška alespoň jeden metr, jinak nemá pevnost a lehce se rozplete. Proto je na takovéto opravy na větší ploše lepší využít svařované pozinkované pletivo z drátu 2 mm hrubého. Běžně jsou dostupné balíky o výšce jeden metr, které podélným rozstřihnutím na pásy cca 33 cm, ale na některé opravy raději jen na polovinu, tedy půlmetrové pásy, získáme optimální kusy na překrytí zrezivělých spodků pletiva. Potom cena takovéto opravy není vysoká, práce postupuje rychle a stačí k tomu mít dobré kleště a balíček vázacího drátu, kterým nové pletivo připevníme ke sloupkům i starému pletivu, samozřejmě v jeho zdravé části.

Ideálním časem na kontrolu a opravu plotů je podzim anebo brzké jaro, kdy tráva u plotů tak rychle neroste a máme čas na kontrolu oplocení a jeho opravu.