Archívy Leden 2021

Zvětšení kuchyně v rodinném domě

S malou kuchyní se můžete setkat i v rodinném domě. Pokud si myslíte, že každý rodinný dům s sebou přináší i dostatečný prostor, co se týče kuchyně, mýlíte se. Jestliže jste se nastěhovali do nového rodinného domu a kuchyň vám rázem připadá malá, je potřeba tento fakt okamžitě řešit. Ne vždy si člověk všimne prostoru během prohlídky. Tyto nedostatky tak člověk musí vyřešit po nastěhování, kdy už je relativně pozdě na to, odstoupit od koupě rodinného domu, protože vše bylo řádně podepsáno a dokončeno.

Více..

Cibuloviny – symbol jara na zahradě

Po dlouhé, šedé zimě opět přichází jaro a jakmile se trochu oteplí, zahrada začne znovu ožívat. Jako první vyraší jarní cibuloviny. Kvetou jen krátce, takže je o důvod víc si je pořádně užít.

Společným jmenovatelem bylin nazývaných jako cibuloviny je přítomnost dužnaté cibule nebo hlízy v zemi a skutečnost, že se vysazují na podzim – zpravidla od září do listopadu. Dužnaté bývají i jejich listy. Květy všech jarních cibulovin jsou nádherně barevné a voňavé.

Menší cibuloviny vydrží na jednom místě déle a vyrůstají opakovaně zpravidla až několik let, větší je nutné sázet každý rok znovu. Každoroční výsadba se týká i kultivarů, které by mohly opakovaným růstem ztrácet své vlastnosti.

Drobné cibulky se vysazují do hloubky 5 až 10 cm, mohutnější cibule a hlízy do 20 cm hluboké jamky. Cibule menších druhů můžeme sázet přímo do trávníku, ale vzhledem k suššímu období, jež u nás momentálně panuje, je lepší jejich výsadba přímo do záhonu, kde mohou být pravidelně zalévané. Do jedné jamky se u drobnějších druhů dává několik cibulek. Vetší cibuloviny se sázejí jednotlivě a je vhodné je před výsadbou dát do košíčku, aby si na nich nepochutnali hlodavci.

Nabídka zahradnických e-shopů je pestrá, tak se pojďme podívat z čeho můžeme vybírat. Některé jsou notoricky známé a určí je i malé dítě, jiné jsou exotické a méně tradiční.

Bledule a sněženky

Něžné sněženky a bledule, rostoucí v trsech, se hodí hlavně k výsadbě do trávníku nebo pod listnaté stromy. Jejich cibulky lze koupit, ve volné přírodě se však jedná o chráněné druhy, takže jejich vyrývání je přísně zakázáno. Abychom dosáhli kýženého efektu bílého jarního koberce, při výsadbě cibulkami nešetříme. Pozor, aby nebyly vyschlé. Sázíme jen ty dužnaté s tenkou slupičkou.

Tulipány

Tulipány kvetou bohužel jen krátce. O to více se na ně na jaře těšíme. Bylo vyšlechtěno obrovské množství odrůd, které se liší nejen barvou, ale třeba i tvary okvětních lístků. Ty mohou být různě vykrajované nebo pilovité. U vysokých odrůd s mohutnějším květem pozor na vítr, jež má za následek jejich poléhání. Tulipány porostou na lehčí odvodněné půdě, příliš mnoho vláhy jim spíše uškodí. Mohou lemovat cestičky nebo se vysazují do záhonu. Některé odrůdy kvetou až v červnu. Krásně se vyjímají v kytici.

Narcisy

Je známo téměř 60 druhů narcisů. U nás není žádný původní. Pocházejí z oblasti kolem Středozemního moře. Vysazujeme je od října do listopadu do trávníku, záhonů nebo pod stromy. Preferují vlhčí půdu a prospěje jim občasné přihnojení. Porostou na slunci i v polostínu. Narcisy se šlechtí se několik století a věnuje se jim mnoho zahrádkářů. Dekorativní jsou ve vázách – kytice žlutých nebo bílých narcisů v nádobě je ozdobou každého pokoje.

Modřence

Nebesky modré květy modřenců se budou vyjímat v trávníku, v trsech pod stromy, v záhonech nebo na skalkách. Porostou nejen na slunci, ale i v mírném polostínu. Sytě modrá barva na jaře vytvoří nádherný kontrast s ostatními jarními cibulovinami. Modřenců existuje na 50 druhů, některé rostou ve volné přírodě i u nás. Například modřenec tenkokvětý, který je chráněný.

Hyacinty

Přestože jméno nesou podle řeckého hrdiny, pocházejí hyacinty z Asie. Nevysadit je by byla škoda – květ je bohatý a silně voní. Pěstuje se druh hyacint východní, ze kterého byla vyšlechtěna řada odrůd s květy modrými, rudými i žlutými. V záhonu poroste v lehčí půdě obohacené o živiny. Aby cibule vysazené na podzim nezmrzly, je dobré je chránit chvojím. Hyacinty se hodí také pro pěstování v nádobách – okrášlí balkóny a v nádobách je lze i urychlit, takže pokvetou i v zimě. Po odkvětu je možné hyacinty vysadit na zahradu. Před výsadbou odstraníme stonek s odkvetlým květem, ale listy ponecháme.

Česneky

Česnek známe jako užitkovou zeleninu, ale mnoho druhů se pěstuje také pro krásu svých bohatých květenství. Česneky preferují slunná stanoviště a lehčí, dobře propustné půdy. Kvetou o něco později než ostatní okrasné cibuloviny.  Drobnější česneky doladí skalky i do záhony. Cibulky mohou přezimovat, ale doporučuje se překrýt je chvojím.

Dosna indická

Její jméno znají všichni luštitelé křížovek. Je také nazývána jako kana. Vyniká tmavě zelenými listy a zajímavě tvarovanými květy. Nepochází však z Indie, ale ze Střední a Jižní Ameriky. Rozšířila se i do tropických oblastí dalších kontinentů. Rozmnožuje se hlíznatými oddenky. Na pěstování je poněkud náročnější, neboť se jedná o teplomilnou rostlinu. Vyžaduje slunná místa, propustnou půdu obohacenou o kompost a dostatečnou zálivku. Je vhodnější ji před výsadbou do záhonu předpěstovat v nádobě. Zimovat by měla v interiéru.

Árony

Rostliny exotického vzhledu, které se rozmnožují pomocí podzemních hlíz, porostou v polostínu nebo ve stínu. Na jaře okrášlí zahradu svým květem, v září dozrávajícími bobulemi. U nás rostou jako původní dva druhy. Byly vyšlechtěny také odrůdy se skvrnitými listy. Nejvhodnější pro jejich výsadbu jsou místa pod stromy nebo na okraje zahradního jezírka.

Kosatce

Kosatce jsou rozšířeny hned na několika kontinentech. Rostou i v naší volné přírodě. Bylo vyšlechtěno mnoho odrůd lišících se vzrůstem i barvou květů. Jedná se o jedny z nejstarších okrasných rostlin. Jejich extrakty se využívají i při výrobě parfémů. Drobné kosatce okrášlí skalku, vyšší pěstujeme v záhonu. Jedná se o majestátní jarní cibuloviny, které nesmějí chybět v žádné zahradě. Je-li teplá zima, vykvétají již koncem února. Cibulky vydrží v zemi několik roků, není třeba je sázet každý podzim.