Naše švestková povidla z elektrické trouby

Jako malé dítě jsem dostal často úkol při přípravě švestkových povidel: dlouhé hodiny ho na sporáku míchat. Takováto představa trávení „mladosti“ se mi vůbec nelíbila. Jednak už nejsem malý kluk, jednak mám i jinou práci. A tak přítelkyně přišla s nápadem.


Připravili jsme švestková povidla s minimem práce. Švestek bylo letos opravdu nepočítaně na našich „starých“ pozemcích a i když si tchán s tchyní spolu s hruškami jich odvezli dost na kompoty i na knedlíky, pořád jich zůstalo hodně a škoda je všechny nechat na zemi. A tak jednoho dne poputovali do plastového vědra a s ním do kuchyně nového domu.

Po odpeckování toho bylo necelých pět litrů. Spolu s půl kilem cukru zůstaly přes noc v hrnci a ráno šly na dva hluboké plechy do elektrické trouby našeho kombinovaného sporáku, smíchané s celkem půl deci octa. A pak jsme už při nastavených 230°C čekali, než začne směs bublat.

Pak jsme teplotu snížili na asi 150 °C, tedy tak aby to jemně bublinkovalo a každou půl hodinu byla směs lehce promíchaná a stěrkou okraje setřené, ať se to zbytečně nepřipaluje. Vypařováním vody z plechu klesá hladina směsi a houstne, takže po dvě a půl hodinách vše skončilo na jednom plechu.

Stačilo celkem čtyři a půl hodiny naší solární energie, aby byla směs hustá a rozvařená, pravá švestková povidla. Výrazně se zmenšil objem na méně než čtvrtinu, který skončil v cca čtyřdecových skleničkách, které jsme později pro jistotu sterilizovali v troubě na deset minut. Na hluboký plech se položí zavřené sklenice tak, aby se nedotýkaly okrajů plechu ani sebe navzájem, na dno se nalije asi 2 cm vody a přivede se k varu. Doporučuji nastavit v troubě raději vyšší teplotu, než 100 °C, aby to netrvalo věčnost. Totiž na změnu vody 100 °C teplé na páru stejné teploty je potřeba násobně více energie, než na ohřátí stejného množství vody o sto stupňů. Fyzika nepustí. A takto vzniklá pára je nositelem tepla v prostoru trouby, ne CO2 ani metan, jak nám tlačí kedlubny do hlavy. Pára rovnoměrně ohřeje skleničky a teplo zasterilizuje.

Související:  Vyvýšené záhony nesají vodu

A pro velký úspěch jsme si celý postup ještě zopakovali. Opět nabrali do kýblů švestky v sadu, očistili a naložili a na druhý den jsem využil slunce a další várku povidel upekl, tentokráte v hlubším plechu, takže ho bylo o dvě skleničky víc a trvalo to o hodinu déle.

Nevadí, slunce svítilo, FVE vyráběla a já jsme vedle toho napsal další příspěvek na web, jak se dělají poctivá domácí švestková povidla. Dobře padnou s kváskovým chlebem a máslem počas zimních dnů.