V létě nevíme, co s tou elektřinou

Druhá srpnová dekáda nepřeje rostlinám ani zvířatům. Horko začíná už od desáté dopoledne a třicítky zřídkakdy klesnou před šestou hodinou večer. Na nebi není obláčku a všechno hledá nějaký stín. Jedině fotovoltaická elektrárna se těší.


Slunce vychází za kopcem na východě o hodinu později,než na rovině. Ale i tak už brzy ráno elektrárna vyrábí elektřinu a dobíjí v akumulátorech, co se večer a v noci spotřebovalo. A to až do západu slunce, který je pro kopec a stromy nad zahradou opět o hodinu dříve, než na rovině a ve městě.

V letním horku je tento fakt požehnáním, protože o dvě hodiny více slunečního svitu by znamenalo i více horka, více naakumulovaného tepla ze Slunce v zemi a v předmětech.

V srpnu by FVE teoreticky měla vyrábět méně, než o letním slunovratu v červnu, protože jsou dny kratší. Zatímco v červnu se stmívá po deváté večer letního času, v srpnu už v osm. A podobný posun je i ráno. Jenže uprostřed srpna je obloha téměř celý den bez oblak, slunce tedy svítí na solární panely přímo, bez stínů. A i když vlivem tepla (a tedy zvýšeného odporu polovodičů) je výkon panelů menší, za celý den se to nasbírá. A s aktuálním počtem panelů v provozu nejsme schopni tu elektřinu spotřebovat, pokud nepečeme povidla anebo není v troubě kohout, co jsme sami vychovali.

Elektrický bojler nebyl nikdy tak plný horké vody, jako teď, i když od začátku roku si noční proud neužil, jede jen na denní 😮 Tedy denní sluneční 🙂 I nádrž na vodu po večerním zavlažování je dopoledne vždy plná, stejné jako baterie FVE. A to se ráno vaří čaj, káva, často se seče elektrickou sekačkou a nabíjejí akumulátory do vyžínače anebo jiného nářadí.

Související:  Jak vyměnit vodovodní baterii

A tak jak se říká, část energie zůstává na střeše. Ale to jen proto, že nevaříme, nepečeme a nepereme každý den, ani neběží žádné dřevoobráběcí stroje. V takovém horku se nechce nikomu dělat, i já přes den zalezu do domu, kde běží pořád elektrický odvlhčovač a když jsem tady, tak i notebook a osvětlení, všechno z FVE. To spolu s rychlovarnou konvicí nedokáže spotřebovat, co panely dají.

Jsem si vědom, že tento stav vydrží nanejvýš tak měsíc. A pak ještě kratší dny a oblaka na nebi výrazně sníží produkci elektřiny, ale s přicházejícím podzimem nastoupí potřeba temperování domu. A najednou budeme v opačné situaci. Elektřiny z vlastní elektrárny bude málo.

Na tuto situaci jsem připraven a na zlepšení stavu se průběžně pracuje. Ale nejde všechno najednou a není to jediný úkol, který tu řešíme.

Tak si zatím užíváme, to co je a těšíme se, jak se netočí elektroměr na elektrické přípojce. Počká si na zimu a sníh.

Víte, proč se u nás v zimě musí topit? No protože v zimě u nás nesvítí Slunce 😉